РАЗВОЈ КОЊИЧКОГ СПОРТА-НОВИ ПРИВРЕДНИ ИЗАЗОВИ
17.08.2013

На отвореном Првенству Републике Србије за коњички спорт, пето коло, у дисциплини даљинско (ендурансе) које је под покровитељством Градске општине Палилула-Ниш протеклог викенда одржано у Горњем Међурову у организацији Коњичког клуба “НОНИУС“, учествовало је десет такмичара из пет клубова у Београду, Панчеву и Нишу. У присуству Предрага Илића, генералног секретара и др Станка Божиновића члана Управе Коњичког савеза Србије, пехаре и медаље, покровитеља општине Палилула у Нишу, најуспешнијим такмичарима је уручио Ивица Стојановић. члан Већа општине Палилула.

Прво место у трци на 20 километара и победнички пехар освојила је Тања Данилов са грлом „Лира“, КК“Чегар“ Ниш (време 44,43). Друго место припало је Филипу Унчевићу са грлом „Принц“, КК“Кремен“ Панчево (време 57,24); треће место Еми Унчевић из истог клуба са грлом „Афродита“ и временом 60,40. Милош Живковић, такмичар коњичког клуба „Нониус“ Ниш са грлом „Вера“, време 75,12, био је четврти а Жарко Јовановић из клуба “Чегар“ Ниш (време 84,07) пласирао се на петом месту.

У трци на 40 километара најуспешнији такмичар била је Аријана Илић из београдског КК “ Импулс ПЛУС“ (време 103,55). Марина Гуњача из КК “МБМ“ Београд са грлом „Чироки“ (време 113,25) била је друга. Са грлом „Минарди“, Саша Крњаић такмичар КК “Кремен“ Панчево, у времену 116,12, освојио је треће место а његовој клубској колегиници Маши Огњеновић , са грлом „Вук“ у времену 116,13, припало је четврто место.

Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и  Ф.Е.И. дисциплине, као грански савез надлежан за дисциплине коњичког спорта у Републици Србији, поверио је коњичком Клубу «Нониус» у Горњем Међурову организацију овог значајног такмичења у оквиру Отвореног првенства Србије 2013.

По речима Тонија Илиевског, оснивача клуба „Нониус“, врсног тренера у овом спорту, ова спортска манифестација је успешно организована. Узгајање коња је данас у свету уносан бизнис. Србија има идеалне услове да уз добре резултате наших такмичара обезбеди и одговарајући привредни амбијент за развој коњарства, сеоског туризма. Неки наши суседи, који су већ закорачили у ЕУ, препознали су такве могућности и убрзано освајају простор у региону. Оно што је веома значајно, велики број младих је у коњичком спорту. Онтересовање постоји. Град Ниш, посебно Градска општина Палилула, помажу да се остваре неке клубске активности али то није довољно да би се ова привредна грана унапредила.

У години када обележавамо јубилеј-1700 година Миланског едикта, у знак сећања на остварену активност и Цара Константина, пригодне поклоне, свим учесницима отвореног Првенства Републике Србије за коњички спорт, поделила је и Туристичка организација Ниша.  (Д.Видојковић, ЕКОполис мрежа)